Assalamualaikum wmt wbt
Alahai makcik sari kita dengan pisang tempura bermadunya...ni akak nak share puding raja
bahan-bahan
1. pisang lemak manis terengganu (kalau akak, mas aji, makcik sari perlu setandan kot, kalau mak daro raso se dua biji dah cukup...(2 biji sorang!..)
2. telur ayam kampung dara (baru pertama kali bertelur), kalau telur mak ayam daro tak jadi...
3. susu cair satu tin
4. fruit cocktail satu tin cukup kot...
5. jala mas
(untuk makluman, kalau nak cuba resepi ni silalah datang ke terengganu untuk mendapatkan pisang dan jala mas. kalau nak pakai pisang raja boleh jugak tapi tidaklah begitu sedap jika nak dibandingkan dengan pisang lemak manis terengganu jala mas tu kira elektif je, ada tak apa, kalau tak de tak lah boleh dinamakan puding raja..puding permaisuri jelah kotnya.)
Cara membuatnya
1. pisang dicelup ke dalam telur yang dah dipukul dan digoreng.
2. dah siap goreng pisang, sediakan kuahnya, ala macam buat kuah puding buih tu.. susu cair dimasak dengan kuning telur dan gula secukup rasa.
3. dah masak kuahnya, angkat dn sejukkan. masukkan fruit cocktail tanpa sirapnya dan masukkan jala mas. kemudian masukkan pisang yang dah digoreng tadi..
4. last sekali makanlah, apalagi nak tunggu.............
Satu lagi resepi akak nak share ni ialah yang dipelajari dari kerabat chek eda di PSS padang midin. Cucu-cucu mak mertua akak kat rumah ni suka makan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan